De kracht van 'niets hoeven'

Er zijn momenten in mijn leven geweest waarin ik heel bewust besloten heb om niets te hoeven, niets te moeten. De eerste keer was dat voor één maand, als experiment. Eén maand lang geen afspraken en geen verplichtingen. Wat zou er gebeuren als ik elke dag mijn gevoel volg en alleen maar doe wat ik leuk vind en in het moment zin in heb. 

Ik hoef nietsZo'n besluit gaf me dan enorm veel rust, maar het wilde zeker niet zeggen dat ik niets deed. Ik ging in die maand heel veel muziek maken. Na twee weken kwam het concept van de huidige Sound Experience in me op. Muziek maken in 432Hz op basis van de chakratonen. Toen ben ik daarmee muziek gaan maken en tegelijkertijd de klanktafel gaan ontwikkelen. Zo is dat een bijzonder waardevolle maand geworden, gezien dat ik daar 6 jaar later nog steeds mee bezig ben en het volwaardig deel van m'n praktijk geworden is.

Een tweede keer dat ik besloot om 'niets te hoeven' was toen ik er zo doorheen zat dat ik wel 'moest' besluiten niets meer te hoeven. Ik schatte in dat ik zo'n 3 maanden nodig had om bij te komen en die heb ik genomen. Hoewel ik de rust nodig had en ook genomen heb merkte ik ook deze keer dat ik niet stil zat. Er wat weer meer ruimte voor creatieve ideeën. De levenshouding van 'niets hoeven' beviel me erg goed en had ook mooie resultaten. Er ontstonden mooie dingen. 

 

Collectieve overtuiging
moderntimesEr heerst echter nog altijd een collectieve overtuiging dat iedereen vanaf het diploma tot pensioen 40 uur per week moet werken. Doorgaans voor iemand anders, een baas, een bedrijf. Wanneer is dit idee ontstaan? Toen we in de industriele revolutie fabrieken kregen met een lopende band waarin het belangrijk was dat alle werknemers tegelijkertijd aan die lopende band stonden. Toen was dat functioneel. Dit is nu niet meer aan de orde. Ik denk dat het daarom hoog tijd is om deze overtuiging los te gaan laten. Bovendien, al zouden we het wel willen, er is gewoon niet genoeg werk voor iedereen fulltime. We hebben 600.000 werkzoekenden in het land. Het werk wat er wel is kan wel beter verdeeld worden.

 

Basisinkomen
In de maatschappij zijn er ook wel bewegingen die ook die kant op lijken te gaan. Zo is er een steeds grotere groep mensen die het basisinkomen ziet zitten. Ook worden er experimenten uitgevoerd met een regelvrije bijstand. Men begint tot de conclusie te komen dat het onder druk zetten van mensen, ze van alles laten moeten, van 5 sollicitaties in de week tot dwangarbeid als tegenprestatie voor een uitkering, niet werkt. Mensen kunnen veel beter tot bloei komen als ze niet onder druk gezet worden maar ze ruimte gegeven wordt voor hun intrinsieke motivatie. Dan worden mensen creatief.

DOE

 

Onderwijs
Ook in het onderwijs zijn er steeds meer kinderen die niet uit de voeten kunnen met het huidige dwangmatige karakter. Die vragen zich af waarom ze dat allemaal moeten.

In Eindhoven is sinds enkele jaren een nieuwe vorm van onderwijs in ontwikkeling: Democratisch Onderwijs Eindhoven. Hier wordt geleerd op een natuurlijke manier vanuit intrinsieke motivatie. Ook worden de kinderen betrokken bij besluitvormingsprocessen.

 

Tiny house
We zien ook steeds meer mensen bewust kiezen voor een 'tiny house'. Een klein huis met lage kosten zodat men minder hoeft te werken voor de hypotheek.

Het Nieuwe Werken

 

Het Nieuwe Werken
De laatste jaren wordt 'Het Nieuwe Werken' op diverse plaatsen ingevoerd. Daarin kan de werknemer de tijd en plaats van zijn werk meer zelf bepalen. Afhankelijke van de aard van het werk en met alle moderne communicatiemiddelen kan men daar veel meer vrijheid in nemen. Men hoeft dan niet meer van 9 tot 5 ergens op een werkplek te zijn. Men kan werken op andere plaatsen en op andere tijden. Dit geeft een groot gevoel van vrijheid.

 

Balans
'Niets hoeven' betekent niet 'geen verantwoordelijkheid nemen'. Deelnemen aan de samenleving betekent nog altijd je huur en je belasting betalen. Een bijdrage leveren. Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven. Het is de uitdaging hier een goede balans in te vinden.

Anderhalf jaar geleden heb ik besloten de levenshouding van 'niets hoeven' erin te houden. Ik doe wat ik leuk vind en kan daarmee in mijn inkomen voorzien. Dat is ook waar Life Alignment voor staat. In het kader van 'Walk your Talk' vind ik het mooi te constateren dat het voor mij ook zo werkt. Elke dag geniet ik weer van de vrijheid die ik heb!

 


Wil je op de hoogte blijven van blogs, tips & events van mij?

Meld je dan hier aan:

Life Alignment tips & events